Odpowiedź na to pytanie jest dosyć prosta –wystarczy założyć działalność gospodarczą zgodnie z obowiązującymi procedurami. Te są na chwilę obecną dużo prostsze, niż kilka lat temu. Zanim jednak zdecydujemy się na złożenie wniosku w przedmiocie wpisania naszego biznesu do ewidencji działalności gospodarczej, zobaczmy czy spełniamy warunki niezbędne do prowadzenia działalności agroturystycznej. Pomocne w tym zakresie będzie rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 19 sierpnia 2004 r. w sprawie obiektów hotelarskich i innych obiektów, w których są świadczone usługi hotelarskie.
Powyższy akt prawny zawiera w swej treści szereg różnych wymogów, które należy bezwzględnie spełnić przy zakładaniu działalności agroturystycznej. Dla przykładu warto wskazać kilka z nich:
- przydatność wody do spożycia (szczególnie w przypadku, gdy gospodarstwo korzysta z własnego ujęcia),
- usuwanie ścieków i odpadów komunalnych,
- procedura prania pościeli (rozdział czystej od brudnej),
- dostępność środków higieny (mydło, papier toaletowy itp.),
- procedury dezynfekcji,
- dostępność apteczki pierwszej pomocy oraz brak owadów i gryzoni.
Pamiętajmy, że zaszeregowanie obiektu hotelarskiego do określonego rodzaju oraz nadanie kategorii, a także zmiana i potwierdzenie zaszeregowania obiektu hotelarskiego do określonego rodzaju i nadanej kategorii następuje na wniosek przedsiębiorcy podejmującego świadczenie usług hotelarskich w obiekcie hotelarskim. Wniosek ten powinien zawierać:
- nazwę i siedzibę lub nazwisko i imię oraz adres przedsiębiorcy świadczącego usługi hotelarskie w obiekcie objętym wnioskiem;
- Numer Identyfikacji Podatkowej (NIP) przedsiębiorcy oraz numer wpisu do Krajowego Rejestru Sądowego (KRS) albo numer wpisu do ewidencji działalności gospodarczej – o ile taki posiada;
- nazwę obiektu, jeżeli usługi będą świadczone z użyciem nazwy własnej obiektu;
- określenie położenia obiektu, wraz z podaniem jego adresu, numeru telefonu, a także – o ile obiekt posiada – numeru faksu, adresu poczty elektronicznej oraz adresu strony internetowej;
- liczbę miejsc noclegowych, liczbę jednostek mieszkalnych oraz ich strukturę;
- opis obiektu potwierdzający stopień spełnienia przez ten obiekt wymagań dla rodzaju i kategorii, o które występuje wnioskodawca, w tym o zakresie usług gastronomicznych;
- wskazanie osoby upoważnionej do reprezentowania wnioskodawcy w postępowaniu o ustalenie rodzaju i nadanie kategorii;
- wskazanie zaszeregowania do określonego rodzaju i kategorii, o które występuje wnioskodawca.
Do wniosku dołącza się:
- dokumenty potwierdzające spełnienie wymagań budowlanych, przeciwpożarowych i sanitarnych, o których mowa w przedmiotowym rozporządzeniu;
- dowód wniesienia opłaty przez przedsiębiorcę za dokonanie oceny spełniania przez obiekt hotelarski wymagań, o których mowa w przedmiotowym rozporządzeniu.
Prowadzenie jakiejkolwiek działalności gospodarczej jest związane z obowiązkiem uiszczania podatku dochodowego. Działalność agroturystyczna jest jednak w tej materii wyjątkiem, przynajmniej w niektórych sytuacjach. Ustawodawca przewidział bowiem, że zwolnienie z podatku dochodowego obejmuje działalność agroturystyczną w zakresie wynajmu pokoi gościnnych oraz wyżywienia osób korzystających z tych pokoi , które spełniają równocześnie poniższe warunki:
- liczba wynajmowanych pokoi nie przekracza pięciu,
- wynajmowane pokoje muszą znajdować się w budynku mieszkalnym,
- budynki mieszkalne należą do gospodarstwa rolnego w rozumieniu ustawy o podatku rolnym,
- budynki mieszkalne, w których wynajmowane są pokoje muszą być położone na terenach wiejskich,
- pokoje wynajmowane są osobom przebywającym na wypoczynku.
Pamiętajmy jednak, że osoby, które nie spełniają powyższych wymogów podlegają opodatkowaniu.