Spis treści
Czym są Banki Żywności?
Banki Żywności to organizacje pozarządowe, które zajmują się pozyskiwaniem żywności z różnych źródeł. Nie prowadza one działalności gospodarczej ani nie są instytucją nastawioną na zysk. Co ważne, nie dokonują one także zakupu żywności, nawet za cenę symboliczną. Banki Żywności stworzono po to, by pomagały tym, którzy zagrożeni są niedożywieniem. Zebrana żywność trafia do magazynów Banków Żywności, a stamtąd odbierana jest przez organizacje zajmujące się dożywaniem. Organizacjami tymi są organizacje pozarządowe (domy samotnej matki, schroniska dla ofiar przemocy, noclegownie dla bezdomnych), dziecięce placówki budżetowe (domy dziecka, świetlice środowiskowe) oraz ośrodki pomocy społecznej.
Banki Żywności w Polsce
Banki Żywności możemy znaleźć w takich miastach, jak:
- Słupsk,
- Gdańsk,
- Koszalin,
- Tczew,
- Elbląg,
- Suwałki,
- Olsztyn,
- Chojnice,
- Piła,
- Toruń,
- Ciechanów,
- Siedlce,
- Warszawa,
- Łódź,
- Konin,
- Płock,
- Lublin,
- Radom,
- Częstochowa,
- Chorzów,
- Tarnobrzeg,
- Kielce,
- Rzeszów,
- Kraków,
- Opole,
- Wrocław,
- Jawor,
- Leszno,
- Poznań,
- Gorzów Wielkopolski,
- Białystok.
Kto może przekazać żywność do Banku Żywności?
Żywność do banku żywności mogą przekazywać zarówno osoby fizyczne, jak i przedsiębiorcy. Bardzo często w dużych sklepach, takich jak hipermarkety, możemy spotkać specjalne kosze, do których można wrzucać zakupione przez nas produkty spożywcze. Towary wrzucone przez kupujących trafiają następnie do magazynów Banków Żywności, a stamtąd do potrzebujących. Żywność mogą przekazywać także przedsiębiorcy. Wówczas mamy do czynienia z tak zwaną darowizną żywności.
Jakie produkty przekazujemy do Banku Żywności?
Do Banku Żywności możemy przekazać żywność różnego rodzaju. Przede wszystkim pożądane są produkty długiego przechowywania, takie jak kasze, makarony czy konserwy. Jednak możemy także przekazać świeże warzywa, owoce, nabiał, mięso, wędliny, świeże ryby, mrożonki czy pieczywo.
Przedsiębiorca, który dokonuje darowizny żywności nie płaci podatku VAT!
Przedsiębiorcy, którzy przekazują żywność w drodze darowizny mogą skorzystać ze zwolnienia od podatku VAT przekazanej darowizny żywności. Zgodnie z normą art. 43 ust 1 pkt 16 w związku z art. 7 ust 2 pkt 2 ustawy o podatku od towarów i usług zwalnia się od podatku przekazanie nieodpłatnie przez podatnika towarów należących do jego przedsiębiorstwa w drodze darowizny, której przedmiotem są produkty spożywcze, z wyjątkiem napojów alkoholowych o zawartości alkoholu powyżej 1,2% oraz napojów alkoholowych będących mieszaniną piwa i napojów bezalkoholowych, w których zawartość alkoholu przekracza 0,5%, jeżeli są one przekazywane na rzecz organizacji pożytku publicznego w rozumieniu ustawy z dnia 24 kwietnia 2003 r. o działalności pożytku publicznego i o wolontariacie, z przeznaczeniem na cele działalności charytatywnej prowadzonej przez tę organizację. Ponieważ Banki Żywności są organizacjami pożytku publicznego, przedsiębiorca dokonujący darowizny żywności może skorzystać ze zwolnienia.
Jak przekazać żywność do Banku Żywności?
Każdy, kto chce przekazać żywność do Banku Żywności powinien określić, jakie produkty i w jakiej ilości chce przekazać, a następnie skontaktować się z wybranym Bankiem Żywności oraz ustalić sposób odbioru darowizny. Z punktu widzenia przedsiębiorcy ważne jest ponadto przygotowanie dokumentów przekazania darowizny, do których zalicza się przede wszystkim umowa darowizny. Jak wynika z regulacji art. 43 ust, 12 ww. ustawy, zwolnienie od podatku VAT stosuje się pod warunkiem posiadania przez dokonującego dostawy towarów dokumentacji potwierdzającej dokonanie dostawy na rzecz organizacji pożytku publicznego, z przeznaczeniem wyłącznie na cele działalności charytatywnej prowadzonej przez tę organizację.
Podstawa prawna:
Art. 7, art. 43 ustawy z dnia 11 marca 2004 roku o podatku od towarów i usług (Dz.U.2011.177.1054)