- Reklama -
czwartek, 21 listopada 2024
- Reklama -
Więcej
    Strona głównaPodatkiUłatwienia dla przedsiębiorców wyrabiających niewielkie ilości win owocowych markowych

    Ułatwienia dla przedsiębiorców wyrabiających niewielkie ilości win owocowych markowych

    Głównie chodzi o stosowanie w polskim prawie przepisów Unii Europejskiej o wspólnej organizacji rynku wina, wprowadzenie zmian w klasyfikacji fermentowanych wyrobów winiarskich oraz uproszczenie wymagań dotyczących uzyskania wpisu do rejestru przedsiębiorców wykonujących działalność w zakresie wyrobu lub rozlewu wyrobów winiarskich – chodzi o producentów wyrabiających niewielkie ilości win owocowych markowych i miodów pitnych markowych z surowców uzyskanych z własnego gospodarstwa. Po wejściu w życie ustawa zastąpi regulację z 22 stycznia 2004 r.
    W przyjętym przez Radę Ministrów projekcie ustawy określono tryb zgłaszania nazw wyrobów winiarskich w celu objęcia ich ochroną, jako nazw pochodzenia albo oznaczeń geograficznych, zgodnie z przepisami rozporządzenia wspólnotowego nr 1234/2007. Rozwiązania te są nowe w prawie polskim, ponieważ do tej pory nie istniały przepisy pozwalające na ochronę nazw wyrobów winiarskich ze względu na ich pochodzenie. Projektowana ustawa upoważnia ministra rolnictwa do przyjmowania i oceny wniosków o objęcie ochroną nazw wyrobów winiarskich, jako chronionych nazw pochodzenia albo chronionych oznaczeń geograficznych, a także ich przekazywania Komisji Europejskiej.
    Ponadto, do projektu ustawy wprowadzono również zmiany dotyczące klasyfikacji fermentowanych napojów winiarskich, takich jak: wino owocowe, miody pitne, napoje winne owocowe, cydry, perry. Ma to na celu zapewnienie konsumentom lepszej informacji o właściwościach fermentowanych napojów winiarskich oraz ograniczy możliwość ich mylenia z winami objętymi przepisami o wspólnej organizacji rynku wina.
    W przepisach projektu uproszczone zostały także wymogi niezbędne do wykonywania działalności gospodarczej przez przedsiębiorców wyrabiających niewielkie ilości win owocowych markowych, cydrów, perry oraz miodów pitnych markowych z surowców uzyskanych z własnego gospodarstwa. Wprowadzenie tej zmiany zwolni przedsiębiorców z obowiązku posiadania planu zakładu, obejmującego pomieszczenia produkcyjne z zaznaczeniem linii technologicznych, dróg przemieszczania surowców i produktów gotowych, stanowisk pracy oraz pomieszczeń magazynowych, socjalnych i sanitarnych. Ponadto nie będzie konieczne posiadanie własnego laboratorium do przeprowadzenia analiz fizykochemicznych wyrabianych i rozlewanych wyrobów. Przedsiębiorcy nie będą też musieli uzyskiwać zaświadczeń, że posiadane przez nich obiekty budowlane i urządzenia techniczne, spełniają wymogi zawarte w przepisach przeciwpożarowych, sanitarnych i o ochronie środowiska.
     
    POWIĄZANE ARTYKUŁY
    - Reklama -

    NAJPOPULARNIEJSZE