Wspomniane już Rozporządzenie szczegółowo określa stawki diet zarówno jeżeli chodzi o delegacje krajowe jak i zagraniczne. Te z kolei ulegną zasadniczym zmianom już od 1 marca b.r. Na chwilę obecną dieta za delegacje krajowe jest przeznaczona na pokrycie zwiększonych kosztów wyżywienia w czasie podróży i wynosi 23 zł za dobę podróży. Należność z tytułu diet oblicza się za czas od rozpoczęcia podróży (wyjazdu) do powrotu (przyjazdu ) po wykonaniu zadania, w następujący sposób:
- jeżeli podróż trwa nie dłużej niż dobę i wynosi:
o od 8 do 12 godzin – przysługuje połowa diety,
o ponad 12 godzin – przysługuje dieta w pełnej wysokości;
- jeżeli podróż trwa dłużej niż dobę, za każdą dobę przysługuje dieta w pełnej wysokości, a za niepełną, ale rozpoczętą dobę:
o do 8 godzin – przysługuje połowa diety,
o ponad 8 godzin – przysługuje dieta w pełnej wysokości.
Pamiętajmy, że dieta nie przysługuje:
- za czas delegowania do miejscowości pobytu stałego lub czasowego pracownika;
- jeżeli pracownikowi zapewniono bezpłatne całodzienne wyżywienie.
Od marca 2013 r. kwota 23 zł wzrośnie do 30 zł. Przy nowej stawce diety – 20-procentowy ryczałt na pokrycie kosztów dojazdu środkami komunikacji miejscowej wyniesie 6 zł, a ryczałt za nocleg, stanowiący 150 proc. diety – 45 zł.
Z kolei jeśli chodzi o delegacje zagraniczne, to dieta jest przeznaczona na pokrycie kosztów wyżywienia i inne drobne wydatki. Wysokość diety za dobę podróży w poszczególnych państwach jest określona w załączniku do rozporządzenia – ujęte zostały w nim aż 109 państw całego świata. Warto pamiętać, że stawki diet zagranicznych również ulegną podwyższeniu od 1 marca b.r. – średnio o 9 euro na diecie i 30 euro jeżeli chodzi o limit na nocleg (oczywiście dokładne informacje co do wysokości diet możemy znaleźć w przytoczonym już załączniku do rozporządzenia Ministra pracy i polityki społecznej z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie wysokości oraz warunków ustalania należności przysługujących pracownikowi zatrudnionemu w państwowej lub samorządowej jednostce sfery budżetowej z tytułu podróży służbowej poza granicami kraju).
Dieta przysługuje w wysokości obowiązującej dla docelowego państwa podróży. Dietę oblicza się w następujący sposób:
- za każdą dobę podróży przysługuje dieta w pełnej wysokości;
- za niepełną dobę podróży:
o do 8 godzin – przysługuje 1/3 diety,
o ponad 8 do 12 godzin – przysługuje 1/2 diety,
o ponad 12 godzin – przysługuje dieta w pełnej wysokości.
Za nocleg przysługuje pracownikowi zwrot kosztów w wysokości stwierdzonej rachunkiem hotelowym, w granicach ustalonego na ten cel limitu określonego w załączniku do rozporządzenia. W razie nieprzedłożenia rachunku za nocleg, pracownikowi przysługuje ryczałt w wysokości 25% limitu. Ryczałt ten nie przysługuje jednak za czas przejazdu. W uzasadnionych przypadkach pracodawca może także wyrazić zgodę na zwrot kosztów za nocleg w hotelu, stwierdzonych rachunkiem, w wysokości przekraczającej właściwy limit. Pamiętajmy, że powyższe zasady nie znajdą zastosowania, jeżeli pracodawca lub strona zagraniczna zapewnia pracownikowi bezpłatny nocleg.