Wyładunki ryb z połowów bałtyckich, będą pod szczególną ochroną a sprzedaż wyłowionych ryb może mieć miejsce wyłącznie w centrach pierwszej sprzedaży. Zgodnie z treścią art. 3 pkt 2 ustawy o organizacji rynku rybnego, przez pojęcie centrum pierwszej sprzedaży należy rozumieć wyodrębniony w porcie rybackim lub przystani rybackiej obiekt, wyposażony w niezbędną infrastrukturę, w szczególności wyładunkową i transportową, który jest przeznaczony do prowadzenia sesyjnej lub aukcyjnej sprzedaży ryb. Prowadzenie sesyjnej lub aukcyjnej sprzedaży ryb jest prowadzone przez uznaną organizację producentów. W Polsce za centra przestrzeni rybackiej można uznać takie miasta jak Hel, Władysławowo, Darłów, Ustka i Kołobrzeg. Według podpisanej nowelizacji, z obowiązku sprzedaży ryb w centrach przestrzeni rybackiej będą zwolnieni armatorzy kutrów bezpokładowych, jeżeli wyładunki z jednego rejsu są poniżej 300 kg dorsza lub poniżej 5 szt. łososia. Do skupu wprowadzanych do obrotu produktów rybnych pochodzących z połowów w wodach morskich jest uprawniony przedsiębiorca wpisany do rejestru przedsiębiorców skupujących produkty rybne, zwanego dalej „rejestrem skupujących”, prowadzonego przez ministra właściwego do spraw rybołówstwa. Zgodnie z nowelizacją, przedsiębiorca prowadzący skup i sprzedający ryby morskie będzie wystawiał "dokument sprzedaży", a nie jak dotychczas "kartę sprzedaży". W związku ze zmianą regulacji unijnych obniżono wysokość rocznego obrotu produktami rybołówstwa (z 400 do 200 tys. euro), po osiągnięciu, którego przedsiębiorca wpisany do „rejestru skupujących” zobowiązany jest do przesyłania elektronicznie dokumentu sprzedaży lub deklaracji przejęcia w ciągu 24 godzin. Wprowadzanie do obrotu produktów rybnych z gatunków, których zasoby wymagają wzmożonej ochrony lub wzmożonego nadzoru zrównoważonej eksploatacji na podstawie przepisów Unii Europejskiej, umów lub porozumień międzynarodowych, podlega dodatkowo kontroli obejmującej w szczególności pochodzenie tych produktów, w tym warunki dokonania ich połowu, na zasadach i w sposób określony w tych przepisach, umowach lub porozumieniach. Aby przeciwdziałać przywozowi do Unii Europejskiej produktów pozyskanych z połowów nielegalnych, do noweli wprowadzono obowiązek dołączania do produktów pochodzących z państw trzecich (spoza UE) świadectw połowowych zatwierdzonych przez państwo, pod którego banderą pływa statek.